Kem Bahasa Melayu FBI UMK Mengukuhkan Penguasaan Bahasa Pelajar Saiburi Islam Wittaya School, Thailand

KHAMIS I 24 OGOS 2023 - Fakulti Pengajian Bahasa dan Pembangunan Insan (FBI), Universiti Malaysia Kelantan (UMK), telah berjaya menganjurkan sebuah acara Kem Bahasa Melayu yang berjaya menghimpunkan pelajar dan guru dari Saiburi Islam Wittaya School, Thailand. Acara yang berlangsung pada hari Khamis, 24 Ogos 2023 di kampus Kota UMK, telah diterima dengan penuh semangat oleh seramai 32 pelajar sekolah menengah dan 7 orang guru bahasa Melayu.

Kem Bahasa Melayu ini dianjurkan dengan matlamat utama untuk meningkatkan penguasaan bahasa Melayu dalam kalangan pelajar dan pada masa yang sama, memberi penekanan terhadap penggunaan bahasa Melayu standard dalam komunikasi lisan dan tulisan. Acara yang bermula pada pukul 9.00 pagi hingga 5.00 petang ini telah memberi peluang kepada para peserta untuk terlibat dalam pelbagai aktiviti yang membina kemahiran bahasa Melayu mereka.

Dalam kem ini, terdapat dua orang tenaga pengajar yang turut menyumbang ilmu dan kepakaran mereka, iaitu Puan Khuzaiton Zakaria dan Dr Tuan Rusmawati Raja Hassan, kedua-duanya merupakan pakar bahasa dari FBI-UMK. Tambahan pula, turut terlibat enam orang fasilitator dari fakulti yang sama, yang turut memberikan panduan dan sokongan kepada pelajar dan guru-guru dalam menjalani pelbagai aktiviti yang dirancang dengan teliti.

FBI UMK sangat berbesar hati kerana dapat menjalin kerjasama dengan Saiburi Islam Wittaya School dalam acara Kem Bahasa Melayu ini. Ini adalah langkah yang penting dalam memperkukuhkan lagi hubungan antara institusi pendidikan Malaysia dan Thailand.

Acara ini telah mencipta peluang yang unik bagi pelajar dan guru-guru dari Saiburi Islam Wittaya School untuk mendalami bahasa dan budaya Melayu melalui pengalaman yang praktikal dan menyeronokkan. Diharapkan usaha seperti ini akan terus diperkukuhkan dan memberi manfaat yang berkekalan kepada semua pihak yang terlibat.